Ibkindness
Epikur: Fragmenti
Artikal ažuriran: 05. jan, 2021.

(1: fragmenti iz poznatih djela, U.1 - 218)

Ovaj važan izvor za proučavanje Epikura, koji više nije dostupan na svom izvornom mjestu, kopiran je ovdje, uz izvesno preoblikovanje, kako bi se osiguralo njegovo očuvanje.

Izbor iz klasične kompilacije "Epicurea" Hermanna Usenera (1834-1905)

Izvorno sastavljeno i objavljeno 1887. Ovaj aranžman proizveo Erik Anderson, 2005, 2006, u konsultacije sa prijevodima iz različitih izvora.

Ovo je radno izdanje. Predmeti narančaste boje podložni su reviziji.

Sadržaj:
Svjedočanstva
Fragmenti iz poznatih djela (U.1 - 218)
Fragmenti iz neizvjesnih izvora (U.219 - 395)
Fragmenti iz neizvjesnih izvora (U.396 - 607)


Svjedočanstva

U vezi s Epikurovim knjigama

Diogenes Laertius, Životi filozofa, X.26: Epikur je bio plodan autor, nadmašivši sve po količini proizvedenih knjiga. Napisao je, zapravo, tristotinjak knjiga i nikada nije citirao nijednog drugog autora - sve riječi sadržane u njima bile su Epikurove. Hrizip je pokušao da se podudara s njegovim ogromnim književnim stvaralaštvom, ali Carneades ga je proglasio književnim parazitom: "Zaista, da je Epikur nešto napisao, Hrizip bi se borio da napiše isto toliko. Da bi to postigao, zapisao je sve što mu je ispalo u glavi i često ponovio se. U svojoj žurbi, zanemario je bilo kakvu montažu i upotrijebio je mnogo podužih citata do te mjere da je ispunio cijele svoje knjige, za razliku od Zenona i Aristotela. Među Epikurovim spisima su sljedeći njegovi najbolji:

Click here to read chapter 4.

Here is the chapter 4